Duminică, 3 noiembrie, de la ora 19, “Serile de chitară” continuă la Centrul Național de Artă “Tinerimea Română” cu un concert de muzică veche în care Nicolae Szekely, muzician pasionat de instrumentele de epocă, propune o călătorie muzicală în Renaştere şi Baroc prin intermediul a cinci dintre acestea: guiterne, vihuela, lăută, arhilăută, chitară barocă. O adevărată istorie muzicală care cuprinde peste 250 de ani, perioadă în care putem vedea cum au evoluat instrumentele cu coarde ciupite, de la cele de dimensiuni mai mici şi cu 4 corzi duble (guiterne) la instrumente cu un ambitus amplu precum arhilăuta, care poate avea până la 14 corzi. Şi pentru că un menestrel contemporan nu putea să nu fie pasionat şi de lumea poeziei, “Sonetele” scrise de protagonistul serii vor fi recitate de o foarte tânără şi talentată actriţă, Monica Odagiu.

Intrarea la concert este liberă în limita locurilor disponibile.

Descarcă afiș

De formaţie profesională inginer (a terminat Facultatea de Metalurgie la Institutul Politehnic București), Nicolae Szekely este preocupat de arte – în general, filosofie, muzică, poezie – în special (poet – membru în Uniunea Scriitorilor din România din anul 2001, cu 7 cărţi publicate), care îi acaparează întreaga personalitate și deopotrivă timpul liber, devenind, în timp, atât colecționar, dar și interpret al mai multor instrumente muzicale din culturi și epoci diferite (vihuela, chitară barocă, lăută renascentistă, archlute, etc).  Pasiunea pentru muzică îl călăuzește spre chitara clasică, astfel că, în 1980 devine autodidact și studiază intens repertoriul acestui instrument.

Participă la numeroase festivaluri şi spectacole studenţeşti, iar în 1987 câştigă locul I la Festivalul Naţional de Chitară Clasică de la Sinaia. În toamna aceluiaşi an, susţine un recital la Ateneul Român. În anul 1990 este co-organizator al festivalulului „Zilele Chitarei Clasice”, la care participă chitarişti din ţară, dar şi de peste hotare, şi anume un duo de lăută, din Belgia. Cu această ocazie întâlneşte pentru prima oară acest instrument, urmând ca în anul 2007 să urmeze adevărata întâlnire cu familia lăutei. Grupul „Huniadi Cantores” îi aduce în braţe lui Nicolae Szekely un instrument deosebit, vihuela – care îi deschide o nouă lume, cea a Renașterii, moment din care devine activ la festivalurile medievale din ţară. Lumea muzicală a lui Nicolae Szekely persistă în repertoriul medieval şi renascentist, de o bogăţie şi profunzime nebănuite. Preocupările muzicale nu sunt deloc limitate de vreo epocă, perioadă sau gen, orice întâlnire cu muzica adevărată devenind o pasiune.

Monica Odagiu este actriță și cântăreață. A început să ia cursuri de pian clasic la vârsta de 5 ani. A făcut parte din primul serial muzical din România – “Pariu cu viața”, iar de-a lungul anilor a lansat mai multe piese muzicale, printre care şi un featuring cu Dan Bittman. A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L Caragiale – secţia actorie. În prezent o puteți vedea în mai multe spectacole la Teatrul Mic, Teatrul Dramaturgilor Romani si Teatrul Metropolis în trupa de teatru a lui Victor Ioan Frunza si nu numai.

 

Proiect co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Organizator: Asociaţia Culturală Kitharalogos

Sponsori: Hora S.A., Reghin, Fabrica de Instrumente Muzicale; GSR Audit & Expertise; Tecnoservice Equipment SRL; Savarez.

Parteneri: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Institutul Cervantes, Institutul Maghiar din Bucureşti-Institutul Balassi, Muzeul Naţional „George Enescu”, Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”, Fundaţia ACCUMM, , ICon Arts Transilvania 2020, Athenee Palace Hilton Bucharest.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Observator Cultural, Agenţia de Carte.ro, Radio Clasic, Liternet.ro.