Miercuri, 7 noiembrie, ora 19, la Palatul Şuţu, în cadrul Stagiunii Muzicale „Iosif Sava” a Fundaţiei ACCUMM, va avea loc a treia seară din cadrul Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, ediţia a VIII-a. Gala extraordinară a chitariştilor în afirmare va aduce în faţa publicului patru dintre cei mai talentaţi chitarişti până în 20 de ani de la noi: Tudor Torge (Cluj-Napoca), Paul Tudora (Bucureşti), Andrea Tomulescu (Bucureşti) şi câştigătorul „Bursei Kitharalogos”. Pasionaţi de chitară, îndrăgostiţi de muzică, cei trei au urcat pe podium la diverse concursuri naţionale şi internaţionale, au fost elogiaţi de presă, au participat la recitaluri şi concerte şi îşi doresc să ajungă printre muzicienii cei mai buni din ţară şi nu numai.
Anul acesta li se va alătura câştigătorul „Bursei Kitharalogos”, anunţat chiar în seara galei, care va fi oferită în urma unui inedit concurs online, în care tinerii chitarişti până în 26 de ani au fost invitaţi să posteze pe pagina de youtube a asociaţiei o lucrare scrisă în ultimii ani de compozitorii români pentru festival, alături de o altă lucrare de 4-7 minute. Câştigătorul va fi recompensat cu 2500 de RON, bani oferiţi de chitaristul argentinian Pablo Marquez, care şi-a donat onorariul anul trecut asociaţiei pentru dezvoltarea unor proiecte noi, plus o bursă în valoare de 2000 de RON oferită de UCIMR pentru cursurile Icon Arts Transilvania 2019. Prin acest proiect, asociaţia îşi propune să stimuleze nu numai compozitorii, ci şi tinerii interpreţi în a cânta şi promova piesele foarte bune comandate de asociaţie în ultimii ani pentru proiectul “Musica…”, pe lista lucrărilor din care pot alege fiind compozitori precum: Dan Dediu, Carmen Cârneci, Gabriel Mălăncioiu, Gabriel Almaşi, Sebastian Androne, Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu.
Asociaţia Culturală Kitharalogos, cu sprijinul Savarez (Franţa) şi Hora S.A., Reghin, Fabrica de instrumente, îşi continuă proiectul de promovare şi sprijinire a tinerilor muzicieni talentaţi, oferindu-le cu ocazia galei corzi şi accesorii importante pentru instrumentele la care aceştia cântă. De asemenea, în cadrul proiectului, se vor desfăşura 5 masterclass-uri la Institutul Balassi şi la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti”.
Cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional „Serile de chitară” este dedicată memoriei lui Petru Maier Bianu, cineast şi scriitor, cel care a iniţiat alături de Costin Soare în 2008, în cadrul Stagiunii „Iosif Sava” a Fundaţiei ACCUMM, prima ediţie a acestui eveniment.
Petru Maier Bianu (1947-2011) s-a născut la 2 septembrie 1947 la Sibiu, a realizat filme artistice de lung şi scurt metraj, filme documentare şi a montat piese de teatru în ţară şi străinătate. A debutat în 1990 cu volumul de versuri Preludii epice, la Editura Eminescu, iar în 1999, a publicat la Editura Cartea Românească prima ediţie a romanului Inventarul iernilor. A fost preşedinte al Fundaţiei Culturale ACCUMM şi coordonator al Atelierului de Cultură şi Civilizaţie Universală. Pasionat de muzica clasică, a iniţiat primă stagiune independentă din Bucureşti, Stagiunea „Iosif Sava” a Fundaţiei ACCUMM care îşi desfăşoară concertele săptămînal de peste 20 de ani la Palatul Suţu.
Intrarea la concert este liberă, în limita locurilor disponibile. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să accesaţi www.seriledechitara.ro şi www.facebook.com/kitharalogos
Organizator: Asociaţia Culturală Kitharalogos
Sponsori: GSR Audit & Expertise, Compania de administrare a Domeniului Bran, Tecnoservice Equipment SRL, Savarez.
Parteneri: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Institutul Cervantes, Institutul Balassi-Institutul Maghiar din Bucureşti, Muzeul Naţional „George Enescu”, Fundaţia ACCUMM, UCIMR, ICon Arts Transilvania 2019, Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti”, Athenee Palace Hilton Bucharest.
Parteneri media: RFI România, Observator Cultural, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Trinitas TV, Agenţia de Carte.ro, Radio Clasic, Liternet.ro.