Apreciat de Washington Post ca fiind „unul dintre cei mai talentați chitariști din lume”, chitaristul polonez Marcin Dylla este un fenomen rar în istoria recentă a chitarei clasice. Mulți critici, cunoscători, dar și iubitori de muzică mărturisesc că Marcin Dylla face parte din elita chitariștilor. Și-a dobândit această poziție, printre altele, prin numărul de neegalat de premii primite, dintre care 19 sunt Premii I, obținute în perioada 1996-2007, la unele dintre cele mai prestigioase concursuri internaționale de muzică din lume. Ultimul său triumf a fost obținerea Medaliei de Aur la „2007 Guitar Foundation of America International Competition” („Concursul Internațional al Fundației de Chitară din America”, ediția din 2007), în Los Angeles, concurs cunoscut ca fiind cel mai prestigios din lume, urmat de turneul în peste 50 de orașe din America de Nord, Mexic și Canada între 2008-2009, înregistrări live în recital pentru Mel Bay Publications și înregistrarea unui album pentru Naxos, album ce a atins „Top 10 cele mai bine vândute albume Naxos”, în septembrie 2008. DVD-ul cu concertul său live „Wawel Royal Castle at Dusk” a fost nominalizat pentru premiul Fryderyk (echivalent cu American Grammy), la categoria Solo Classical Music of the Year.

În perioada 2016/2017, Marcin Dylla a avut un sezon încărcat care a  debutat cu recitalul său de la Concertgebouw, în această perioadă fiind, de asemenea, profesor invitat la San Francisco Conservatory of Music pentru un semestru. Turneele recente au inclus invitații în Mexic, Chile și concerte în toată Asia, inclusiv concerte în Tokyo, Nagoya, Fukoka, Hiroshima și Hokkaido, în Taiwan la Sala Națională de Concerte din Taipei cu Orchestra Simfonică din Taipei, și debutul la Carnegie Hall din timpul unui turneu de două luni în America de Nord, cu recitaluri ce au acoperit ambele coaste. În Europa, s-a întors la Konzerthaus, în Viena, și este invitat la „Koblenz International Guitar Festival and Competition” („Concursul și Festivalul Internațional de Chitară de la Koblenz”), un mare festival anual pentru chitara clasică.

Invitații frecvente de concerte în Statele Unite ale Americii l-au adus pe Marcin Dylla în orașe precum Cincinnati, Lexington, Chicago, Los Angeles, San Francisco, Sonoma, Cleveland, New York, Utah, Miami, Boston, New Jersey și Seattle, susținând, de asemenea, concertul dublu pentru chitară și bandoneon al lui Piazzola alături de Riverside Symphonia. În Europa, turnee extinse l-au adus în mod regulat în țări precum Regatul Unit, Norvegia, Spania, Ungaria, Suedia, Danemarca, Polonia și Italia, unde s-a întors pentru a face parte din distinsul juriu al celei de-a 42-a ediții al Concursului Internațional de Chitară Clasică “Michele Pittaluga”.

Apare ca solist al Buffalo Philharmonic Orchestra condusă de JoAnn Falletta, al Orquesta Sinfónica de Radio Television Espanola (RTVE Madrid, Spania), al St. Petersburg Philharmonia Orchestra (Federația Rusă), al Orchestra Filharmonica di Torino (Italia), al Stuttgart Radio Symphony Orchestra din Stuttgart Liederhalle, al Orchestrei Naționale de Radio din București (România) și al Essen Chamber Orchestra (Germania).

În 2006, Cecilia Rodrigo, fiica legendarului compozitor spaniol Joaquin Rodrigo, l-a ales pe domnul Dylla pentru a interpreta, în premieră mondială, o nouă lucrare pentru chitară a tatălui său descoperită recent și intitulată „Toccata” (1933) la Muzeul de Artă Modernă „Reina Sofia”, din Madrid. În 2002, la Convenția Internațională de Chitară din Alessandria, ediția a VII-a, i-a fost acordat premiul „Chitara de Aur” pentru cel mai bun tânăr chitarist.

A concertat într-o serie de săli de concerte deosebite dintre care amintim: Konzerthaus, Musikverein și Palais Lobkovitz din Viena (Austria), Auditorio Nacional și Auditorio Conde Duque din Madrid (Spania), Sala filarmonicii din St. Petersburg (Federația Rusă), Sala de muzică Kleinhans din Buffalo (SUA), Villa Hügel din Essen (Germania) și Palazzina Liberty din Milano (Italia).

În afară de concertele sale susținute la aproape toate festivalurile majore de chitară clasică, atât din Europa cât și din America de Nord, a fost invitat în mod frecvent la: „Festival Internazionale Settimane Musicali di Stresa” (Italia), „Don Quixote Music Festival” (Paris, Franța), „Burghofspiele Eltville” (Germania), „International Festival Musical Olympus” (St. Petersburg, Federația Rusă), „Inverno Musicale” (Alzano, Italia), „Central European Music Festival” (Zilinai, Lituania), „Festival Internacional de Música” (Toledo, Italia) și „Musique Dans la Rue” (Aix-en-Provence, Franța).

Marcin Dylla s-a născut în Chorzow, în 1976, și a primit primele sale lecții de chitară la Ruda Slaska Music Conservatory (Conservatorul de Muzică Ruda Slaska) din Polonia natală. Din 1995 până în 2000 a studiat la Music Academy of Katowice (Academia de Muzică din Katowice) cu Adi Wanda Palacz, ulterior terminându-și studiile sub îndrumarea lui Oscar Ghiglia, Sonja Prunnbauer și Carlo Marchione la Academiile de Muzică din Basel (Elveția), Freiburg (Germania), respectiv Maastricht (Olanda). În prezent este profesor de chitară la Music Academy of Katowice și la Westfälische Wilhelms-Universität Münster.

Descarca afis Marcin Dylla