În perioada 28 octombrie – 30 noiembrie 2015, Asociaţia Culturală Kitharalogos vă propune 8 călătorii muzicale în lumea chitarei, cu ocazia ediţiei aniversare a Festivalului Internaţional „Serile de chitară” ce reuneşte muzicieni de valoare din străinătate şi din ţară.

Capetele de afiş ale celei de-a cincea ediţii a „Serilor de chitară” sunt recitalurile extraordinare a doi dintre cei mai apreciaţi muzicieni din lumea chitarei clasice: italianul Carlo Marchione, un muzician rafinat, cu o tehnică impecabilă şi francezul Gabriel Bianco, unul dintre virtuozii noii generaţii de chitarişti.

Itinerariul muzical propus va fi completat de concertele chitariştilor români Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu, Costin Soare şi Bogdan Mihăilescu, iar pentru a călători în lumi sonore cu un parfum special, au fost pregătite un recital cu instrumente originale din epoca Barocului – archlute (duo Olivia Iancu-Claudiu Lobonţ) şi un recital de jazz cu Sorin Romanescu. Invitat special pentru concertul de deschidere ce se va desfăşura la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, este flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni români, instrumentist versatil care cântă pe un flaut de aur Muramatsu.

Patru dintre copiii şi adolescenţii cei mai talentaţi din România vor participa la o gală extraordinară a talentelor în afirmare, la Palatul Şuţu, o componentă importantă a proiectului asociaţiei care îşi propune sprijinirea şi promovarea acestora.

Leit-motivul acestei ediţii este aniversarea a 330 de ani de la naşterea a trei genii muzicale, Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel şi Domenico Scarlatti, astfel că fiecare concert va conţine cel puţin o lucrare a unuia dintre compozitorii de mai sus. Promovarea tinerilor compozitori români este o parte importantă a proiectului, având şi anul acesta două lucrări prezentate în primă audiţie absolută la Muzeul Naţional „George Enescu”. Invitaţii străini, alături de doi chitarişti români, vor susţine masterclass-uri pentru elevi şi studenţi la Universitatea Naţională de Muzică şi Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti”. De asemenea, festivalul va fi un prilej de dezbatere pe diverse teme muzical-chitaristice, prin conferinţa care se va desfăşura pe 15 noiembrie la UNMB.

Intrarea la evenimente este liberă, în limita locurilor disponibile. Mai multe informaţii pe www.kitharalogos.ro sau www.facebook.com/kitharalogos. Contact: kitharalogos@gmail.com

Organizator: Asociaţia Culturală Kitharalogos

Sponsor principal: Hora S.A.

Proiect finanţat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România

Parteneri: Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”, Muzeul Naţional „George Enescu”, Fundaţia ACCUMM, Aperto, D’Addario Foundation, Institutul Cervantes, Institutul Francez, Institutul Italian, Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti”, Café Godot.

Parteneri media: RFI România, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Dilema Veche, HotNews.ro, Observator Cultural, Liternet, Metropotam

Programul festivalului

Concerte

  • duo Ion Bogdan Ştefănescu (flaut) – Costin Soare (chitară)

28.10, ora 19, Universitatea Naţională de Muzică

  • Gala extraordinară a chitariştilor în afirmare

(Dominic Mihăilescu, Helga Leea Cristescu, Alexandru Grecu, Mihail Petre)

4.11, ora 19, Palatul Şuţu

  •  Carlo Marchione (Italia)

14.11, ora 19, Universitatea Naţională de Muzică

  • Sorin Romanescu

15.11, ora 21.30, Café Godot

  • duo Olivia Iancu – Claudiu Lobonţ (archlutes)

18.11, ora 19, Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”

  • Bogdan Mihăilescu

21.11, ora 19, Institutul Cervantes

  • duo Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu – Costin Soare

25.11, ora 18, Muzeul Naţional „George Enescu”

  • Gabriel Bianco (Franţa)

28.11, ora 19, Universitatea Naţională de Muzică

Conferinţă

„Principii de interpretare muzicală” – Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu

„Retorică şi afecte în Fantaisie elegiaque, op. 59 de Fernando Sor” – Carlo Marchione (Italia)

15.11, Universitatea Naţională de Muzică

 

Masterclass

Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu

12.11, Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti”

Carlo Marchione (Italia)

15.11, Universitatea Naţională de Muzică

Bogdan Mihăilescu

20.11, Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti”

Gabriel Bianco (Franţa)

29.11, Universitatea Naţională de Muzică