În perioada 29 octombrie – 26 noiembrie se va desfăşura în Bucureşti cea de-a patra ediţie a „Serilor de chitară”, un proiect al Asociaţiei Culturale Kitharalogos, festival care aduce în prim-plan chitara, minunata „orchestră în miniatură”, cum o numea Hector Berlioz. La această ediţie de toamnă sunt invitaţi patru interpreţi: chitaristul-compozitor Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu; Mircea Gogoncea, recent câştigător al marelui premiu David Russell, oferit de celebrul chitarist scoţian în cadrul unui concurs desfăşurat la Royal Academy of Music din Londra; Cristian Grămesc, absolvent al cursurilor de master ale Academiei „Mozarteum” din Salzburg şi Costin Soare, cel care a lansat recent CD-ul „Nocturne şi dansuri”. Alături de acesta din urmă va concerta un invitat special, mezzosoprana Claudia Codreanu, una dintre vocile importante ale scenei lirice româneşti.

Ca într-un puzzle, fiecare concert va adăuga câte o nouă piesă la o istorie a chitarei care porneşte de la vihuela renascentistă (Nárvaez, Mudarra), trecând prin epoca barocă (Bach) şi cea clasică (Sor), prin efuziunile (neo)romantice ale unor compozitori precum Tárrega, Albeniz, Pernambuco, Barrios, Villa-Lobos şi Castelnuovo-Tedesco, pentru a ajunge în secolul XXI, cu două lucrări prezentate în premieră absolută: Suita a patra de Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu şi Badriya de Gabriel Mălăncioiu. În deschiderea fiecărui concert, tineri chitarişti în afirmare vor susţine un microrecital, o componentă importantă a proiectului asociaţiei care îşi propune sprijinirea şi promovarea acestora. De altfel, pe toată perioada festivalului, la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti” se va desfăşura o serie de patru masterclass-uri dedicate chitariştilor din colegiile şi liceele de muzică.

 

Program complet „Serile de chitară” , toamna 2014

 

29 octombrie, ora 19 / Guitarra Fantasia

/ CĂTĂLIN ŞTEFĂNESCU-PĂTRAŞCU / Lucian Manciu/

(Narváez, Dowland, Milan, Barrios, Pernambuco, Villa-Lobos, Turina)

– Palatul Suţu –

8 noiembrie, ora 19 / Viva España!

/ CLAUDIA CODREANU – mezzosoprană, COSTIN SOARE – chitară / Teodor Sicoe/

(Sor, Tárrega, de Falla, Lorca)

– Institutul Cervantes –

12 noiembrie, ora 18/ Música del Delphin

/ COSTIN SOARE /

(Narváez, Mudarra, Capoianu, Mălăncioiu, Ştefănescu-Pătraşcu)

– Muzeul Naţional “George Enescu” –

19 noiembrie, ora 19 / Omaggio a Paganini

/ MIRCEA GOGONCEA / Mihail Petre/

(Granados, Castelnuovo-Tedesco, Tansman, Clerch, Paganini)

– Centrul Naţional de Artă ”Tinerimea Română” –

26 noiembrie, ora 19 / De la Bach la Beatles

/ CRISTIAN GRĂMESC / Helga Leea Cristescu/

(Sor, Albeniz, Asencio, McCartney, Castelnuovo-Tedesco)

– Palatul Suţu –

Masterclass

Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu-31 octombrie; Mircea Gogoncea-18 noiembrie; Cristian Grămesc-26 noiembrie; Tudor Niculescu-Mizil-29 noiembrie.
Cursurile se vor desfăşura la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti”.