- Bursa Kitharalogos se adresează tuturor chitariştilor români născuţi după 1.01.1989 şi se va desfăşura în perioada 15 februarie -15 octombrie 2019.
- Valoarea bursei este de 6000 RON brut (Premiul I-Bursa Kitharalogos, 2500 RON; Premiul II-2000 RON, Premiul II-1500 RON), la care se adaugă, pentru câştigător, o bursă în valoare de 2000 RON la prestigioasa Academie ICon Arts Transilvania 2020, plus corzi şi accesorii din partea sponsorilor asociaţiei.
- Scopul bursei este promovarea muzicii româneşti contemporane şi sprijinirea tinerilor interpreţi români care se pregătesc de o carieră muzicală.
- Cei care doresc să participe, o pot face înscriindu-se la adresa de email kithara.logos@gmail.com, unde sunt rugați să trimită o copie după buletin, o scurtă biografie și repertoriul ales.
- Nu se percepe taxă de înscriere.
- Programul trebuie să conțină o lucrare scrisă de un compozitor român pentru proiectul „Musica…” din cadrul Festivalului Internaţional „Serile de chitară” (a se vedea lista de mai jos) şi o altă lucrare la alegere (pot fi şi două părţi dintr-o sonată, suită etc.), cu durata de 4-9 minute. Cei care au participat la prima ediţie, trebuie să prezinte un repertoriu diferit.
- Câştigătorul ediţiei 2018 nu mai poate participa la următoarele ediţii.
- Toţi concurenţii înscrişi vor posta pe pagina de youtube a Asociației Culturale Kitharalogos un fișier video needitat, înregistrat în condiții bune sau foarte bune audio și video, care va conține programul ales (maxim 720p), până la cel târziu 15 octombrie 2019. Cele două lucrări pot fi înregistrate separat şi puse împreună în acelaşi fişier.
- Lucrările compozitorilor români se pot solicita sub forma unui fişier rar. (începând cu 15 februarie) de pe site-ul costinsoare.com sau la adresa kithara.logos@gmail.com:
Dan Dediu – Zaira sau Zemrude (din ciclul „Oraşele invizibile”)
Carmen Cârneci – Origami Orientalis
Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu – La voce della luna sau două lucrări din ciclul „Oraşele invizibile”
Gabriel Almaşi – Suspin
Gabriel Mălăncioiu – Badriya sau Campus Stellae sau 3 lucrări la alegere din „Oraşele Invizibile”
Sebastian Androne – Improvisation
- Juriul, alcătuit din personalităţi ale vieţii muzicale româneşti, este format din: univ. dr. Constantin Andrei (Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca), conf. univ. dr. Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu (Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti), conf.univ. dr. Daniel Dragomirescu (Universitatea de Arte „George Enescu”, Iaşi), lector univ. dr. Gabriel Mălăncioiu (Facultatea de Muzică, Universitatea de Vest, Timişoara), lector univ. dr. Beke Istvan (Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca), C.D.A. dr. Costin Soare (Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti). Acestora li se va alătura, în calitate de preşedinte al juriului, unul dintre cei trei invitaţi de marcă ai ediţiei 2019 a Festivalului Internaţional „Serile de chitară”.
- Criteriile de apreciere a prestaţiei concurenţilor însumează 100 de puncte, acordate dupa cum urmează:
- respectarea textului partiturii: 20 puncte
- calitatea sunetului şi acurateţea tehnică: 30 de puncte
- dificultatea repertoriului: 15 de puncte
- aportul artistic, prestaţia generală şi prezenţa scenică a interpretului: 35 de puncte
- În urma jurizării, se vor decide cei trei câştigători, primele trei punctaje în ordine descrescătoare.
- Hotărârile juriului sunt definitive; nu se admit contestaţii.
- Câştigătorii vor fi invitaţi să participe cu un mini-recital în cadrul celei de-a noua ediţii a Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, în cadrul unei seri speciale la Palatul Suţu, intitulată „Gala Bursei Kitharalogos”.
- Câştigătorul va suporta taxele şi impozitele pentru suma primită ca premiu (la nevoie, poate primi consiliere din partea asociaţiei noastre pentru acest aspect).
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.