Marți, 31.10 / BAZAAR MYSTERIA

Recital Duo Hesperus (Costin Soare-Ioan Bănescu)

Alex Icodin (live painting)

În program: Drăgoi, Piazzolla, Turina, Vardianu, Păiș, Ghinea

Sala Auditorium a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti,  ora 19:00

Intrarea liberă în limita locurilor disponibile

 

Duo Hesperus continuă proiectul de explorare a repertoriului contemporan printr-un concert intitulat „Bazaar Mysteria”, în care lucrări consacrate sunt intercalate cu cele ale câtorva tineri compozitori români, aceştia compunând în premieră pentru ansamblu de duo de chitare. Astfel, influenţa muzicii orientale, dar şi a jazz-ului, se fac simţite în piese precum „Suita de dansuri româneşti” de Sabin Drăgoi sau „Tango Suite” de Astor Piazzolla, ca şi în lumile sonore imaginate de Oana Vardianu (Bazaar Mysteria), George Păiş (Flori de Jazz-o-mie) sau Vlad Ghinea (Moorish Moods). Celor doi interpreţi li se va alătura artistul grafician Alex Icodin care va picta live, transformând concertul într-o experienţă sincretică în care spectatorii vor vedea/simţi culorile/parfumurile bazarului oriental.

Costin Soare și Ioan Bănescu au concertat pentru prima dată împreună în august 2020 în cadrul „Sommerfest Rădăuți”, iar de atunci au apărut ca Duo HESPERUS pe scena Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, ed. a X-a, în cadrul Stagiunii „Iosif Sava” a Fundaţiei ACCUMM, la Filarmonica Braşov, Centrul Cultural „Arcuş” de la Sf. Gheorghe, Biserica Evanghelică „Sf. Margareta”, Mediaş, Ateneu Tecuci şi Pavilionul „Marcel Guguianu” de la Bârlad. Cei doi muzicieni îşi propun, pe de-o parte, să exploreze repertoriul contemporan şi să comande lucrări noi pentru această formulă instrumentală, pe de altă parte, să aducă în faţa publicului lucrări consacrate, însă şi transcripții inedite.

 

Costin Soare este unul dintre cei mai apreciaţi şi activi artişti români, îmbinând în mod fericit o frumoasă carieră concertistică (chitarist şi lutist) cu cea pedagogică (profesor la C.N.A. „Dinu Lipatti”, Bucureşti şi cadru asociat dr. la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti), fiind, de asemenea, director artistic al Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, proiect de succes în cadrul căruia concertează chitarişti de top din întreaga lume.

Cu o experienţă de 12 turnee (inter)naţionale la activ (peste 80 de concerte în ţară şi străinătate – Ungaria, Danemarca, China –  în ipostază solistică sau alături de muzicieni precum flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, violonistul Valentin Şerban, violistul Marius Ungureanu, mezzosoprana Claudia Codreanu și actriţa Daniela Nane), 3 CD-uri solo, primul lansat în 2014, „Nocturne şi dansuri”, cel de-al doilea în 2020, intitulat „Oglinzi”, iar al treilea, „Oraşe invizibile şi fiinţe imaginare” – Muzică contemporană românească pentru chitară (2021) şi unul cameral în 2017, „Twenty Shades of Music” (alături de Ion Bogdan Ştefănescu), cu peste 250 de concerte desfăşurate în ţară şi străinătate, muzicianul-chitarist Costin Soare este un promotor neobosit al muzicii clasice prin intermediul unui instrument a cărui voce intimă şi repertoriu sunt apreciate de publicul larg.

Pasionat de muzica contemporană, a iniţiat un proiect unic în lumea chitaristică de la noi, intitulat „Musica…”, parte a Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, prin care încearcă să stimuleze creaţia pentru instrument, ocolit, până de curând, de majoritatea compozitorilor valoroşi din România. De la debutul proiectului, în 2012, la Muzeul Naţional „George Enescu”, a cântat în cele 9 recitaluri peste 20 de lucrări în primă audiţie, scrise de compozitori precum: Dan Dediu, Carmen Cârneci, Violeta Dinescu, Gabriel Almaşi, Gabriel Mălăncioiu, Şerban Marcu, Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu, Sebastian Androne, Sebastian Ţună.

În 2013 şi 2014 este invitat ca profesor la cursurile de vară ale Academiei Sighişoara, alături de muzicieni de marcă din ţară şi străinătate, iar din 2016 pînă în prezent susţine masterclass-uri şi concerte timp de 10 zile în fiecare vară în cadrul prestigioasei Academii ICon Arts Transilvania.

 

Ioan Bănescu este doctorand în cadrul Universității de Muzică din București, fiind unul dintre tinerii chitariști români cu o intensă activitate concertistică, pasionat deopotrivă de repertoriul tradițional al instrumentului și de muzica contemporană. În anul 2020 a beneficiat de o bursa Erasmus care i-a permis sa studieze la facultatea “Bela Bartok” din Szeged, Ungaria alături de prof. David Pavlovits; este, de asemenea, bursier al programului “Tinere Talente” al Fundației Regale Margareta a României.

A participat la concursuri naționale și internaționale , obținând premii importante, printre care: premiul I la “King’s Peak International Music Competition”, SUA, Premiul II la “10th International Music Competition Belgrade”, Serbia, Premiul I la concursul “Bursa Kitharalogos”, Premiul I la Festivalul Internațional “Les Etoiles de Paris”, Franța, premiul I la Concursul National “Ada Ulubeanu” organizat de Fundatia “George Enescu”, premiul I la Concursul National “Dan Cumpătă” organizat de Fundatia “George Enescu”, premiul I la Concursul International de Interpretare  “George Georgescu” Tulcea.

A susținut recitaluri solo sau în cadrul unor ansambluri camerale în ţară, pe scene importante cum ar fi: Muzeul Național “George Enescu” (București și Sinaia), Castelul Peleş, Sala Thalia din Sibiu, Palatul Suțu etc., dar și în străinătate (Elveția și Ungaria)

A luat parte la numeroase cursuri de măiestrie sub îndrumarea unora dintre cei mai apreciați profesori și interpreți din lume, precum: Marcin Dylla, Reinbert Evers, Andras Csaki, Matteo Mela, Lorenzo Micheli, Pablo Marquez, David Pavlovits, Susana Prieto, Alexis Muzurakis, Rémi Jousselme, Carlo Marchione și Rafael Aguirre.

 

Alex Icodin

  • Artist vizual specializat in lettering, ilustratie, design
  • Creative partner la OPENVIEW studio
  • Absolvent de UNARTE la grafica, antrenat in gravura, desen, acuarela, animatie, grafica digitala si murale
  • Profesor din 2017 de Design si Comunicare vizuala, la master SNSPA, FCRP
  • Art Director Premiat la Effie, AD’Or, Golden Drum pentru creativitate si eficienta
  • Activist de mediu si voluntar pentru cauze sociale si culturale
  • 24 ani de experienta in adv. Aici si aiurea. Adica in Bucuresti, Londra, Belgrad, Budapesta si pe unde am mai fost trimis de agentiile unde am lucrat.
  • MERCURY, SAATCHI, LEO BURNETT si acum OPEN VIEW studio
  • Bergenbier, Prigat, Becks, Tide, Bonux, Elite, Primola, Coca-Colabranduri pentru care a lucrat cu pasiune si creativitate. Premiile luate, Grand Effie, Effieuri, premii de creatie la Ad’Or, Golden Drum au recompensat asta.
  • Am lucrat si pentru branduri mai mici: 24-fun, Antipa, Aulin si alti clienti mici, joaca frumoasa si proiecte inovative.
  • Acum 15 ani am lasat rafturile de premii pt o activitate mai riscanta dar si placuta de antreprenoriat. Cu cativa fosti colegi graficieni si dtpisti, cu un ilustrator si cu o multime de prieteni colaboratori gata sa dea o mana de ajutor in ridicarea brandurilor romanesti.
  • Dintre clientii Open View studio: Napolact BIO, UNICEF, Doncafe, Amigo, Life Care, NoMoMoo by Vegan Gourmet, Premier catering, Klintensiv, Alfred Fronius kindergarten, Coca-Cola, Nivea, Scandia foods, Interstar- Evrika, Restocracy, George Butunoiu executive search, Netopia payments, Societatea Muzicala, Milu cafe

 

Organizator: Asociaţia Culturală Kitharalogos

Sponsori: Ansett Logistics; Hora S.A., Reghin, Fabrica de Instrumente Muzicale; Savvy Finance; Tecnoservice Equipment SRL; Savarez.

Parteneri: Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Institutul Cervantes; Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Suţu.

Parteneri media: Agerpres, Observator Cultural, RFI România, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Radio Trinitas, Radio Clasic, Agenţia de Carte.ro, Liternet.ro, BookHub.ro, IQads, Smark, România Pozitivă.