Concert de muzică veche – Nicolae Szekely (guiterne, vihuela, lăută, arhilăută, chitară barocă)/Monica Odagiu (actriţă)
Duminică, 3 noiembrie, de la ora 19, “Serile de chitară” continuă la Centrul Național de Artă “Tinerimea Română” cu un concert de muzică veche în care Nicolae Szekely, muzician pasionat de instrumentele de epocă, propune o călătorie muzicală în Renaştere şi Baroc prin intermediul a cinci dintre acestea: guiterne, vihuela, lăută, arhilăută, chitară barocă. O adevărată istorie muzicală care cuprinde peste 250 de ani, perioadă în care putem vedea cum au evoluat instrumentele cu coarde ciupite, de la cele de dimensiuni mai mici şi cu 4 corzi duble (guiterne) la instrumente cu un ambitus amplu precum arhilăuta, care poate avea până la 14 corzi. Şi pentru că un menestrel contemporan nu putea să nu fie pasionat şi de lumea poeziei, “Sonetele” scrise de protagonistul serii vor fi recitate de o foarte tânără şi talentată actriţă, Monica Odagiu.
Intrarea la concert este liberă în limita locurilor disponibile.
De formaţie profesională inginer (a terminat Facultatea de Metalurgie la Institutul Politehnic București), Nicolae Szekely este preocupat de arte – în general, filosofie, muzică, poezie – în special (poet – membru în Uniunea Scriitorilor din România din anul 2001, cu 7 cărţi publicate), care îi acaparează întreaga personalitate și deopotrivă timpul liber, devenind, în timp, atât colecționar, dar și interpret al mai multor instrumente muzicale din culturi și epoci diferite (vihuela, chitară barocă, lăută renascentistă, archlute, etc). Pasiunea pentru muzică îl călăuzește spre chitara clasică, astfel că, în 1980 devine autodidact și studiază intens repertoriul acestui instrument.
Monica Odagiu este actriță și cântăreață. A început să ia cursuri de pian clasic la vârsta de 5 ani. A făcut parte din primul serial muzical din România – “Pariu cu viața”, iar de-a lungul anilor a lansat mai multe piese muzicale, printre care şi un featuring cu Dan Bittman. A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L Caragiale – secţia actorie. În prezent o puteți vedea în mai multe spectacole la Teatrul Mic, Teatrul Dramaturgilor Romani si Teatrul Metropolis în trupa de teatru a lui Victor Ioan Frunza si nu numai.
Program
Guiterne
Guillaume Morlaye – Pavanne / Galliarde
Adrian Le Roy – Tourdion
Adrian Le Roy – Branle Haulberoys
Adrian Le Roy – Branle de Champagne
Adrian Le Roy – Piemontoyse
Vihuela
Alonso Mudarra – Pavane
Diego Pisador – Dezilde al caballero que
Diego Pisador – Pavanne muy llana para taner
Luis Milan – Fantasia 12
Esteban Daza – Villancico Dame acogida
Lăuta renascentistă
Thomas Robinson – Go from my window
Nicolas Stogers – In nomine Galliarde
John Dowland – Fortune my foe
John Dowland – Mrs. White’s choice
Arhilăuta
Giovanni Zamboni – Sonata 9 (1718)
Prelude
Sarabande
Gavotte
Arcangelo Lori – Toccata (Doni lute book 1640)
Chitara barocă
Robert de Visee – Chaconne
Francois le Cocq – Air / La Vilanelle
Hedevig Morner – Schaccon
Proiect co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
Organizator: Asociaţia Culturală Kitharalogos
Sponsori: Hora S.A., Reghin, Fabrica de Instrumente Muzicale; GSR Audit & Expertise; Tecnoservice Equipment SRL; Savarez.
Parteneri: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Institutul Cervantes, Institutul Maghiar din Bucureşti-Institutul Balassi, Muzeul Naţional „George Enescu”, Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”, Fundaţia ACCUMM, , ICon Arts Transilvania 2020, Athenee Palace Hilton Bucharest.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Observator Cultural, Agenţia de Carte.ro, Radio Clasic, Liternet.ro.