Joi, 2.11 / Recital CHITARELE BINE TEMPERATE: ORANJ INCIDENTAL
Duo Iancu-Lobonț
În program: Castelnuovo-Tedesco, Piazzolla, Lauro, Brouwer, Ștefănescu-Pătrașcu ș.a.
Sala Auditorium a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, ora 19:00
Intrarea liberă în limita locurilor disponibile
Duo Iancu-Lobonț (Olivia Iancu-Claudiu Lobonţ) continuă proiectul „Chitarele bine temperate” în cadrul Serilor de chitară cu recitalul „Oranj incidental”, în care valsurile şi tango-urile din zona sud-americană se împletesc cu preludiile şi fugile specifice muzicii occidentale, repertoriu completat de două lucrări scrise de compozitorii români George Balint și Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu. Un recital cu doi muzicieni rafinați, pasionați deopotrivă de muzica veche și de repertoriul modern al instrumentului, cu apariții pe scene importante din țară și străinătate.
PROGRAM
Mario CASTELNUOVO-TEDESCO: Preludiu și fugă nr.10, în Sib major
Antonio LAURO: 4 valses venezolanos*
George BALINT: Dai corinde Cătălin
ȘTEFĂNESCU-PĂTRAȘCU: Muzică oranj pentru o dimineață gri
Leo BROUWER: Musica Incidental Campesina
Manuel MARIA PONCE: Preludio y fuga sobre un tema de Handel*
Astor PIAZZOLLA: Otoño Porteño*
* aranjamente Duo Iancu-Lobonț
BIO
Duo Iancu-Lobonț, format din chitariștii Olivia Iancu și Claudiu Lobonț, și-a început activitatea în anul 2007, an în care cei doi au absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București. Din 2008 au început și studiul instrumentelor istorice (lăută, teorbă, archlute), iar interesul pentru muzica veche se împlinește în cursurile de master și doctorat. Cu o activitate bogată, duo-ul este invitat să concerteze – alături de nume însemnate din domeniu – pe importante scene de concert, precum cea a Ateneului Român, a Sălii Radio sau a Palatului Artelor din Budapesta-Müpa, în cadrul unor importante festivaluri de profil (Festivalul Internațional George Enescu, Early Music Festival Müpa Budapest, Sinaia International Guitar Festival, Transilvania International Guitar Festival, ”Guitar Evenings” International Festival, Harmonia Cordis International Guitar Festival, Early Music Festival Miercurea Ciuc, „Musica Barcensis”, „Musica Coronensis”, Festivalul Baroc Timișoara, „Musica Ricercata Festival, op.1” etc.). Duo-ul a avut colaborări cu diverse ansambluri camerale și orchestre, precum Orchestra Filarmonicii George Enescu, Orchestra de cameră Radio, Orchestra Musica Ricercata, Ansamblul Capella Coronensis, orchestrele filarmonicilor din Brașov, Pitești sau Iași, atât cu chitarele, cât și cu instrumentele istorice, în numeroase proiecte legate de muzica veche. Duo Iancu-Lobonț prezintă programe variate ce acoperă toate perioadele stilistice, de la muzica veche la cea contemporană; lucrările cântate sunt, în cea mai mare parte, propriile transcripții și aranjamente. Cei doi chitariști au urmat cursuri de perfecționare cu unii dintre cei mai importanți profesori și concertiști din lumea chitarei și a lăutei (Costas Cotsiolis, Carlo Marchione, Zoran Dukić, Thomas Müller-Pering, Hopskinson Smith, printre alții). În prezent, duo-ul cântă pe chitare cu 8 corzi și archlute cu 14 corzi.
Olivia Iancu a absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București (UNMB) în anul 2007, specializarea Chitară Clasică; în 2009 a obținut diploma de master la UNMB specializarea Stilistică Interpretativă – Muzică de Cameră, iar în anul 2015 a absolvit cursurile doctorale la aceeași Universitate, cu tematică legată de muzica veche. Este laureată a olimpiadelor și festivalurilor naționale de specialitate; a obținut burse de merit și de studiu, printre care bursa Erasmus la Hochschüle für Musik „Franz Liszt” Weimar, Germania. În prezent, este asistent universitar în cadrul Departamentului de Arte al Universității din Pitești.
Claudiu Lobonț a absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București (UNMB) în anul 2007, specializarea Chitară Clasică; în 2009 a obținut diploma de master la UNMB specializarea Stilistică Interpretativă – Muzică de Cameră, iar în anul 2017 a absolvit cursurile doctorale la aceeași Universitate, cu tematică legată de muzica veche. A susținut recitaluri în țară și în străinătate și a făcut ilustrație muzicală pentru diverse proiecte culturale (teatru, film, dans, arte plastice, fotografie). În prezent, este profesor la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București.
Organizator: Asociaţia Culturală Kitharalogos
Sponsori: Ansett Logistics; Hora S.A., Reghin, Fabrica de Instrumente Muzicale; Savvy Finance; Tecnoservice Equipment SRL; Savarez.
Parteneri: Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Institutul Cervantes; Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Suţu.
Parteneri media: Agerpres, Observator Cultural, RFI România, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Radio Trinitas, Radio Clasic, Agenţia de Carte.ro, Liternet.ro, BookHub.ro, IQads, Smark, România Pozitivă.